BARF

B.A.R.F. >>> Boppers And Rauw Freten
(A.k.a. Biological Appropiate Raw Food)

Een paar jaar geleden maakten wij via het internet kennis met de voedingsmethode B.A.R.F. De afkorting van Bones and Raw Food of Biological Appropriate Raw Food. Vrij vertaald Biologisch verantwoorde rauwe voeding. Een “dieet” voor de hond dat bestaat uit uitsluitend rauwe voeding. Dus rauw vlees, rauwe botten, rauwe groenten…..alles rauw.

Nieuwsgierig als dat we waren zijn we ons gaan verdiepen in deze manier van voeren. Direct eraan beginnen was ook voor ons teveel gevraagd, tenslotte waren ook wij opgevoed met het idee dat rauw vlees vies en eng is en dat botten levensgevaarlijk zijn. Daarbij hadden we een Mucho rondlopen die van een lam & rijstbrokje extra al drie weken aan de dunne ging, hem een halve kip geven leek ons dan ook geen strak plan.

Groovy met zalmkop

Alleen droge brokken hebben ze hier (onder mijn regiem) nooit gegeten. Altijd zat er wel een plakje Rodi bij of wat gekookt lamshart, beetje AHV en dat soort dingen. Puur om de brokken wat interessanter te maken. Een heel klein beetje waren ze dan al aan vlees gewend.

Leren eten hoeft niet meer:-)

Met BARF is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk een prooidier benadert. Je voert dus een bepaald percentage rauwe eetbare botten, orgaanvlees, spiervlees en een klein deel plantaardig materiaal. Granen zijn niet verboden, maar ook niet noodzakelijk om te voeren.

Je hoeft niet elke dag een complete maaltijd te voeren, maar je werkt naar een compleetheid in de 14 dagen toe. Je kunt dus gerust, vandaag alleen vlees geven, morgen alleen groenten, overmorgen een visje, dag daarop een halve kip enz. enz.

Jong geleerd part I

Nu is iedereen natuurlijk opgevoed met het idee dat botten eng zijn, gaan splinteren enz. Dat is ook zo……als je ze verhit.

Met BARF geef je alles rauw, dus ook de botten en als je dan ook nog de juiste botten hebt hoef je niet bang te zijn voor splinters.

De juiste eetbare botten zijn de niet-dragende botten van jonge dieren zoals lam en geit (ribben) en de karkassen van klein gevogeltje, konijn of haas. Het is dan de bedoeling dat je rauwe goed bevleesde botten geeft, de zogenaamde RMB’s (Raw Meaty Bones). Daarnaast kun je ook al het klein gevogelte zoals b.v. kwartel, kip, eend, parelhoen in zijn geheel voeren, maar bij gevogelte wordt het meest gebruik gemaakt van “afval” zoals de nekken en de karkassen die relatief voordelig en makkelijk te verkrijgen zijn in vergelijk met een hele kip/eend/parelhoen.

BARF-maaltijd

Runderknieën, mergpijpen, koeienpoten enz. zijn niet geschikt om als voeding te geven, eigenlijk ook niet eens als recreatiebot want die dingen zijn knoerhard en het gebit van de hond slijt ervan als een gek.

Orgaanvlees maakt ook zo’n 10 tot 20% deel uit van de maaltijd. Hiertoe behoren, hart, lever, pens, milt, long, nieren. Darmen officieël natuurlijk ook alleen de meeste honden eten die niet, dus laten wij die bij het samenstellen van een maaltijd maar helemaal buiten beschouwing. Pens is eigenlijk een verhaal apart. Dit orgaan valt voor ons niet strikt binnen de 10/20% grens. Regelmatig (maar niet vaker dan 2 x per maand) krijgen ze hier een maaltijd die soms geheel uit vuile pens bestaat, soms in de vorm van een lap wat voor sommigen een uurtje sleur, trek en eetplezier is. Prettige bijkomstigheid is dat meteen de tandjes weer gepoetst zijn.

Spiervlees hoort het hoofdbestanddeel van de maaltijd te zijn. Spiervlees is dat vlees wat (suf gezegd) het skelet bij elkaar houdt. De lapjes in de vitrine bij de slager behoren allemaal tot het spiervlees. Die lapjes in de vitrine laten we maar liggen anders zou het wel een hele dure hobby worden. Daarbij mogen de honden wel een stukkie vet aan hun vlees hebben en is het vlees uit de vitrine eigenlijk te mooi om ideaal te zijn als hondenvoer.

Voor de honden is b.v. kopvlees goed spiervlees, maar je kunt b.v. ook rundergehakt gebruiken, maar stukken hebben altijd de voorkeur beven gemalen handel. Ook het vlees aan de kip is spiervlees.

Rauw vlees is niet eng om aan je honden te geven. Er zitten geen enge bacterietjes in waar ze ziek van worden. Sommige bacteriën leggen al het loodje in het sterkere maagzuur en voor andere bacteriën zijn honden helemaal niet gevoelig. Voor de bacteriën waar een hond wel gevoelig voor is heeft de hond een immuunsysteem.

Puppy BARF-hap

Wormen krijgen ze er ook niet van, integendeel zelfs, waarom zouden ze ook eigenlijk. Ik krijg ook geen wormen als ik eens een half rauwe biefstuk eet.

Al het vlees dat we geven is afkomstig van dieren die geschikt zijn voor menselijke consumptie.

De groentenmixen maken vraagt naar mijn idee nog de meeste inzet. Het is de bedoeling dat je een mix maakt van verschillende rauwe groenten en deze fijnmaalt in een keukenmachine om op die manier de celwanden van de groente te “kraken”, zodat de hond deze verteren kan. Veel werk, veel rommel en in de regel weinig waardering.

Nog een BARF-maaltijd

Als je dit te veel werk vindt, kan je (net als ik) er ook voor kiezen om de groenten niet te malen, maar licht te blancheren en dan zo te geven. Hoewel het motto is dat het natuurlijk rauw moet zijn geef ik ruiterlijk toe dat onze honden een stukje geblancheerde bloemkool, broccoli, o.i.d. veel lekkerder vinden dan de gemalen mix. Persoonlijk vind ik ook dat een bloemkool in roosjes verdeeld meer massa meegeeft aan de maaltijd dan één of twee eetlepels groentenmix, dat is niet meer dan een sloeber onder in de bak. Het is raar maar waar, maar hier doen ze een moord voor spruitjes.

Vis….hoort er ook nog bij. Liefst vette zeevis zoals zalm en sardines. Vers dan hé, niet uit een blikje. Zalm zijn ze hier dol op, een deal met de plaatselijke visboer levert ons zalmkoppen op die soms al op zich een hele maaltijd vormen. Sardines zijn echte prooidiertjes. Je koopt ze vers, met kop en ingewanden en al en deze geef je in z’n geheel. Hier zijn ze er dol op. Naast zalm en sardines kun je eigenlijk alle soorten vis geven. Hier vinden ze echter de witvis (kabeljauw/wijting) geen pest aan, dus daar doen we maar geen moeite meer voor.

Jong geleerd part II

Dit zijn zo’n beetje de hoofdbestanddelen van ons BARF-dieet. Naast dit alles geven we zo’n één keer per week een sloeber kwark, en zo één tot twee maal per week gooien we een ei in de voerbak, maken we soms een fruitmixje krijgen ze soms nog wat tafelresten. Dit moet je dan zien als een lepeltje rijst en een hapje groente.

Aan extra supplementen geven we nog zalmolie voor de omega 3-vetzuren, zeewier voor het mineralencomplex en de jodium en knoflook voor haar bloedzuiverende werking. Dit krijgen ze gemiddeld zo 2 tot 3 keer per week.

Van brok naar Barf

Naarmate de tijd verstreek gingen de brokken helemaal de deur uit en maakten plaats voor KVV (Kompleet kant en klaar vriesvers vleesvoer). Toen iedereen daar goed en wel aan gewend was werd het tijd om langzaam wat nieuwe dingetjes te introduceren. Eitje erbij (ook rauw natuurlijk) stukje pens, groentenmixje, eendagskuiken 😡 en dat soort “veilige” dingetjes.

Stukjes runderspiervlees

Een mooi moment was de eerste keer dat we kipkarkassen zouden geven. Ja, we vonden het eng. Het blijft toch een cultuurschok. Er werd geadviseerd zo’n botje goed vast te houden zodat de hond verplicht was om te kauwen. Aldus geschiedde. Een aantal hadden zoiets van…jaaa????? moeten we dit eten, snapten er geen ui van. Chica, onze oudste en altijd een heel lastige eter geweest zag de kip, zette haar tanden erin, rukte ‘m uit mijn handen en ging ermee vandoor, naar een rustig plekje waar ze prinsheerlijk haar kippie op heeft liggen knagen. Bij haar straalde er echt zoiets vanaf van…hé hé……………………eindelijk écht eten.

Hoofdmoot bleef een tijd de KVV, dit wisselden we af met barf-onderdelen die op dat moment beschikbaar waren.

Kipkarkasje

Iedereen was hier wel tevreden mee. Ondertussen studeerden wij verder op het verschijnsel BARF en leerden de honden stukje bij beetje alles te eten. Vachtjes gingen vooruit, er werd veel minder en betere ontlasting geproduceerd, Mucho kreeg vlees op zijn botten, Chica was helemaal in haar elementje, Dusty had na ongeveer een jaar alleen vers voer ineens geen last meer van haar vlooienallergie en verder hadden we hier in die tijd nooit meer last van virusdiareetjes en dat is vooral bij een bobtail een heel prettig iets.

Naarmate de tijd verstreek ging het opvallen dat de honden de voorkeur gaven aan de BARF-maaltijden, dus van lieverlee kregen die meer en meer de overhand.

Begin 2004 verhuisden we naar Drenthe. Hier stikt het in de omgeving nog van de zelfslachtende slagers. Een walhalla dus voor de barfer. We zijn toen hier en daar contacten gaan aanleggen met leveranciers en zo hadden we in relatief korte tijd bijna alle benodigdheden binnen handbereik. Ook hadden we een grotere schuur waar nog wel een vriezertje bij in kon.


Broer aan de lamsribben

Sinds die tijd zijn er steeds meer KVV-maaltijden vervangen door BARF-maaltijden en vanaf eind 2004 eten onze honden eigenlijk alleen nog maar volgens de BARF-methode.

De honden krijgen hun voer altijd in grote stukken aangeboden, zodat er soms nog flink gewerkt moet worden. Niet alleen halen ze hier een stukje voldoening uit, ook blijven deze grotere stukken vlees langer in de maag waardoor de vertering optimaal is en de opneembaarheid veel groter is dan met gemalen vlees. Fijn gesneden of gemalen vlees reest sneller van maag naar darm dan dat het lichaam het op kan nemen. We zijn er dan ondertussen ook al achter dat we ten opzicht van de KVV een stuk minder in gewicht moeten voeren, want een aantal groeide toch vrij vlot dicht. We gaven dan ook verhoudingsgewijs ineens veel meer spiervlees daar KVV toch hoofdzakelijk uit orgaanvlees bestaat. Even een kwestie dus van het dieet aanpassen zodat iedereen wat beter op gewicht bleef.


Chica tijdens haar favoriete hobby

Sommige mensen verklaren je voor gek. Waarom doe je dit, terwijl er fabrikanten zijn die voor relatief weinig geld ook voer voor je honden maken.

Nou, het antwoord is simpel.

Het is leuk!

De honden vinden het heerlijk! Ze genieten echt van een maaltijd.

Wij weten exact wat we onze honden te eten geven en kunnen indien nodig daar ‘to the point’ wijzigingen in aanbrengen.

Je hebt voldoening van je werk.

Altijd super schone gebitten….hoera!

Het is gezond…in tijden al geen dierenarts meer gezien.

Droge sikken.

Veel minder ontlasting.

Die bekkies als ze de voerontdooibak aan zien komen……wat eten we vandaag???……….goud waard!

We zijn niet afhankelijk van de ideeën en inzichten van voerfabrikanten.


Jong geleerd…part. III

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan dit alles? Tuurlijk wel.

Het is meer werk, het inkopen, inpakken om in te vriezen en verwerken van groente en vlees naar eetbaar formaat.
Je moet een of meerdere (grote) vriezers hebben.

Na het eten moet je even bekkies schoonmaken, of je moet geen bezwaar hebben tegen een zoen met zalmsmaak.

Broer snackt wel door:-)

Als we tegenwoordig met het eten beginnen moet er door 8 man sterk gegild en gekrijst worden, hadden we bij de brokken geen last van :-).

Het vraagt wat inzet qua inlezen, zodat je wel weet waar je mee bezig bent.

Voor wie na dit artikel ook geïnteresseerd is in het voeren van BARF en KVV.

Lees je eerst goed in de filosofie achter deze andere manier van voeren. Je kunt een hond die zijn hele leven brok heeft gegeten niet van de een op de andere dag overzetten op BARF. Door de brok die hoofdzakelijk uit koolhydraten bestaat is zijn maagzuur “waterig” geworden. Verder is het hele spijsverteringskanaal wat lui geworden, het hoefde tenslotte niets te doen. Een goed, maar voorzichtig begin is voor alle partijen beter dan te hard van stapel lopen.

Leer over het wezen “de hond”, leer over de dingen die je wel of niet kunt geven, leer de zaken waar je rekening mee moet houden. Je hoeft geen atoomgeleerde te zijn om het voer voor je eigen honden te bereiden. Tenslotte doe je het waarschijnlijk voor jezelf, je man en je kinderen ook al jaren en die leven ook nog steeds.

Chica in “gevecht ” met een penslap

Voordat wij aan dit alles begonnen hebben we ons via verschillende bronnen van informatie voorzien.

Op het forum www.barfplaats.nl is veel informatie te vinden over BARF en KVV. Hoe te beginnen, waar aan te denken, voorbeeldmenu’s enz. Ook kun je daar al je vragen stellen, wat altijd makkelijk is als je ergens je twijfels over hebt, of als je gewoon even iets niet weet. Op www.barfclub.nl vind je ook veel lees- en kijkvoer over BARF.

Geraadpleegde literatuur:

Rauwe voeding voor honden >>>> Mogens Eliassen

Give your dog a bone >>>> Ian Billinghurst

Gezonde jongen honden >>>> Juliette de Bairacli Levy

Wat moet mijn hond eten >>>>> Prof. Donath

Geef een reactie