Blogje 12-02-2012

Nog steeds koud…vanaf morgen moet het beter gaan. De honden vinden het in ieder geval geweldig en afgezien van het feit dat het allemaal wat koud is, is zo’n zandloos huis ook wel even prettig.

Vandeweek was het 7 februari, Dusty’s verjaardag en deze keer dus voor het eerst in 15 jaar, zonder taart:-( 
Nu hadden we niet echt veel tijd over om bij de pakken neer te gaan zitten, aangezien Tedje na het eten ineens veel bloederige pus uit haar vulva ging verliezen. En met veel, bedoel ik VEEL:-(  De alarmbellen waren geactiveerd, dit kon niet anders dan een baarmoederonsteking zijn. Ik de da gebeld en de volgende ochtend kon ze meteen komen.
Zo geschiedde, om half 9 was ik aanwezig, dame op de weegschaal gezet, 45 kilo, (5 kilo afgevallen…netjes:-))  en ze kon meteen onder zeil en door naar de OK.
Rond 12en het telefoontje dat alles goed verlopen was. Ze lag op dat moment lekker onder een lampje en aan een infuusje en als ze goed wakker was mochten we haar om 5 uur ophalen.

Om 5 uur was ze wakker en kon ze dus mee naar huis. De hele avond is ze natuurlijk nog wel wat duf gewest, maar om 7 uur smorgens stond ze weer alive and kicking in mijn gezicht te snorkelen met als doel mij wakker te maken, wat altijd wel lukt met zo’n kouwe natte dop in mijn gezicht.
Had ik dus gedacht dat ik deze dag voor verpleegstertje moest spelen, zelf vond ze dat ze wel naar het bos kon. Uiteraard vonden wij dat niet en had ze dikke pech. Verder was ze heel gewoon Ted en lieten alleen een streepje hechtingen zien dat ze de dag ervoor een pittige operatie had gehad.
Inmiddels is ze weer helemaal goed ter been, maar forceren we toch wat extra rust voor haar, zodat het binnenwerk goed kan herstellen.

Vorige maand had ik van Angels bloed af laten nemen om dit te laten testen op PCD.
Nadat de eerste mail met de uitslag in een spambak terecht wat gekomen en ik netjes het geduld had opgebracht om pas na 2 weken te gaan vragen waar de uitslag bleef, kwam dan eindelijk het bericht dat Angels geen drager is van PCD. Hoewel het natuurlijk geen nationale ramp is als je hond drager zou zijn, is het toch fijner dat die vrij is, zodat je niet in keuzes van partnerdieren beperkt bent.
Ondertussen is een groot deel van de honden in NL getest en vrij bevonden. Goed nieuws natuurlijk, maar dit soort dingen zetten pas echt zoden aan de dijk als ieder fokdier getest zou worden, anders weet je nog niet of je pups vrij zijn of drager en kan de aandoening zich alsnog verspreiden.
Omdat het hier best om een akelige en heel dodelijke ziekte gaat zou het wellicht wenselijk zijn als deze “weinig moeite” DNA test verplicht gesteld zou worden voor alle fokdieren van de OESfokkers in Nederland. Het is 2012, de tijd is voorbij dat “goeie heupjes en oogjes” volstaat als het om de gezondheid en het voortbestaan van het ras gaat.

En verder…verder vind ik weer/ nog steeds en steeds meer, dat wij toch wel erg leuke honden hebben, met vaak dito mensen erbij.
Ik denk dat de meeste lezers vandeweek wel gezien hebben hoe een presentatrice in de VS op tv in haar gezicht werd gebeten door een Argentijnse breeie klapbek.

Een gedrag wat wij niet herkennen bij onze honden, ook al is het wellicht even stressie, en duikt er zomaar iemand in je kop om je te zoenen, een OES met een gezond karakter die vind dat allemaal wel prima. Kijk alleen al op een gemiddelde show, hoeveel bezoekers e.d zomaar je hond gaan aaien, of ergo…zoenen!. Mag officieel natuurljk niet, maar het gebeurd en bij ons is dat niet erg. Ons ras is niet zo snel in hun persoonlijke zone aangetast, ons ras is niet zo kort gelont dat als hun iets niet bevalt dat je meteen in je bakkes wordt gebeten. Ons ras had die mevrouw waarschijnljk heel hard terug gezoend en daarom ben ik blij met ons ras. Gelukkig zijn er natuurlijk nog wel meer rassen voor wie dit gedrag ook vreselijk A-rastypisch is. Maar het lijkt erop dat er steeds meer rassen met bijbehorende mensen in NL komen die dit allemaal voor normaal aannemen.

Maar dan de mensen achter die honden. Eerste berichten op de fora over dit incident.

“wat een dom wijf”
“ja, wie gaat een vreemde hond nou over zijn kop aaien, dan vraag je hierom” 
“wat zij deed was vreselijk dominant en het is heel gewoon dat de hond beet”
“de hond vertoonde heel veel signalen, die had ze op moeten pikken”

Deze mensen zijn stuk voor stuk allemaal van mening dat die hond het recht heeft om zich zo te verdedigen als hij zich in zijn persoonlijke zone aangetast voelt. En eerlijk…..als ik dit soort dingen allemaal zo lees verbaasd het mij echt niet dat het draagvlak voor honden in Nederland steeds kleiner wordt en dan niet alleen bij de niet-hondenbezitters, aangezien deze tiepetjes er ook niet bang voor zijn om jouw hond aan stukken te trekken als die ander zich in zijn persoonlijk zone aangetast voelt.
Wil je graag zo’n hond hebben omdat hij andere geweldige kwaliteiten heeft, prima, maar zorg dan wel als eigenaar dat die hond niet in de gelegenheid komt om een ander in zijn bakkes te bijten. Want recht of onrecht, de hond zal altijd aan het kortste end trekken en ik kan maar niet begrijpen dat mensen dit soort dingen dan laten gebeuren in het kader van…..moet die ander, groot of klein maar opletten (lees: met 5 diploma’s hondentaal lezen op zak)
Oh ja, en het was natuurlijk ook een compleet natuurlijke reactie van zo’n hond en alles wat niet dit gedrag vertoonde dat zijn doorgefokte watjes.
Tot zover de bijbehorende mensen.

Dan ben ik toch blij dat wij….over het algemeen gezien…andere bijbehorende mensen hebben. Mensen…fokkers…die dit gedrag ook voor 300% afwijzen en die snappen dat zo’n snel snappende hond in onze maatschappij niet thuishoort en dat het ook veel gezonder is voor de hond om dit soort dingen niet te doen, mocht hij/zij het ooit bedenken om zoiets te gaan doen.
Helaas zijn er ook enkel fokkers die dit gedrag niet afkeuren, of het met de mantel der liefde afdekken. Waakzaamheid is daar vereist, dit gedrag is niet rastypisch!
Want zeg nou zelf, het is toch veel leuker wandelen als je niet continue hoeft op te letten of er niemand te dicht bij je hond komt omdat die dan meteen erin kleunt. Of dat je je niet het apezuur hoeft te schrikken als er een onbevangen kind of voor mijn part volwassene op je hond afkomt om te aaien. En dat je hond aaien gewoon leuk vind en het niet meteen als een intimiderende dominante handeling ziet die met de tandjes afgestraft moet worden.
Nou, mijn keus is vlot gemaakt dan hoor. Doe mij maar zo’n gezellige haarbal:-)