PCD

 
Primary Ciliary Dyskinesia

In het kort dus PCD.
PCD is een erfelijke ziekte die afwijkingen aan de luchtwegen veroorzaakt, die uiteindelijk na korte (paar weken) of wat langere tijd (paar maanden) onherroepelijk tot het overlijden van de hond leidt.

In Jip & Janneketaal…..In de bronchiën zitten haartjes, die ervoor zorgen dat er met de ingeademde lucht geen vuil in de longen kan komen. Als je PCD hebt werken deze haartjes niet goed en komt er wel vuil in de longen. Dit vuil veroorzaakt continue luchtwegproblemen, longonstekingen met griepachtige verschijnselen daarbij zoals een snotneus e.d. Soms is het even tegen te houden met genoeg antibiotica, maar de hond overlijdt altijd en op jonge leeftijd aan deze verschijnselen.

PCD veroorzaakt nog meer manco’s in het lichaam. Zo zijn organen soms verkeerd om aangelegd en reuen zijn (gelukkig) bijna steriel.
Naar mensen toe vertaald lijkt de ziekte veel op Cystic Fibrose…Taaie slijmziekte.

Een hele vervelende ziekte dus.

Maar er is licht aan het eind van de tunnel.

De ziekte vererft namelijke enkelvoudig recessief en daar kunnen we wat mee.
Heeft een pup PCD, dan zijn pa en moe automatisch drager. Maar op deze manier kom je er dus alleen door schade en verdriet achter.

Dankzij een fokker die deze ziekte bij haar honden ontdekte en dit liet uitzoeken, is er nu een DNA test beschikbaar waarmee je kunt controleren of je hond drager is van deze ziekte.
Je hond kan lijder zijn…en dan is die ziek.
Of drager..die is nooit ziek
of vrij….spreekt voor zich….nooit ziek.
 
Wil je voorkomen dat deze afschuwelijke ziekte in je nest voorkomt c.q. zich verder verspreid onder het ras, dan kun je dus een DNA test doen. Hierdoor kun je dan zien of je hond drager is of vrij. Kruis je vervolgens je drager enkel met een vrije hond, kunnen er nooit lijders geboren worden.
Op deze manier kun je voorkomen dat je de ziekte doorgeeft en verspreidt zonder dat er genetisch materiaal verloren hoeft te gaan. Maar beter nog, je kan het leed voorkomen wat PCD veroorzaakt.

Meten is weten dus.

HIER vind je een lijst met honden die vrij (+/+) zijn, of drager (MUT1/+)

pcd  Hier vind wetenschappeljke informatie over PCD bij de OES. In engels.

HIER…Joetjoepje over het tot stand komen van de PCD DNA test voor Bobtails.

Je kunt je hond laten testen door middel van testen van bloed of een swab.  Je kunt dat in laboratoria in Frankrijk en Tjechië laten doen. Test is identiek, alleen de Tjech is een paar tientjes goedkoper.

We blijven wel Ollanders natuurlijk.

Geef een reactie