Beessiesbestrijding

Beessiesbestrijding à la Lique

Omdat ik niet de onschuldigheid en de effectiviteit zie van de reguliere middelen die onze dieren zouden moeten beschermen tegen ongedierte zoals vlooien en teken heb ik mijn eigen behandelplan uitbedacht. Net als bij de reguliere middelen zijn mijn honden met mijn alternatieve behandelmethode niet 100% gevrijwaard van beessies. Maar ik heb ze in ieder geval ook niet geschaadt met de zogenaamde onschuldige Botlekpipetjes – en spraytjes.

Een goede weerstand en conditie van onze honden zorgt al voor een groot deel voor de bescherming tegen een grote infectie van vlooien. Ik denk dat door onze manier van (schoon) voeren en gezonde leefomstandigheden het hier met die weerstand wel goed zit.

Om het bloed wat onsmakelijker te maken en de weerstand te verhogen krijgen ze een paar keer per week een knoflooktablet. Ik doe een tablet omdat stukjes door het voer niet zo praktisch is en veelal tegen de keukenkastdeurtjes aan belanden waardoor de effectiviteit wat afneemt.
Daarnaast verhoog ik vanaf het voorjaar de hoeveelheid gedroogde zeewier. Normaal krijgen ze 3 á 4 keer per week een eierlepel, in de beessiesperiode krijgen ze dagelijks een eierlepel zeewier.

Voordat ik met ze naar het bos ga spray ik de vachten in met een mengsel van water en etherische oliën. Hiermee kill je geen teken, maar teken houden niet van etherische oliën, dus zijn ze wat sneller geneigd om een hond verder te springen. Deze sprays zijn als “kant en klaar” te verkrijgen, maar gezien de hoeveelheid die we hier gebruiken meng ik het zelf. De etherische oliën die ik daarbij gebruik zijn Teatree, Eucalyptus, Geranium en Citroen en/of Lemon.
Thuisgekomen worden de honden natuurlijk helemaal gecontroleerd op aanwezige tekenspinnetjes, zo ook de uren daarna omdat de teken dan aan de wandel zijn naar de dunbehuide delen van de hond. Snuiten, oksels en liezen zijn dan fijne plekjes voor ze, dus die krijgen extra aandacht.

Een teek die al vast zit verwijder ik met een tekentang. Niet verdoven, trekken e.d want dan wordt het pas echt een rommeltje. Gewoon tekentang erop en rustig draaien. Linksom/rechtsom, maakt niet uit. Teek kan toch geen klok kijken.
Blijft er per ongeluk eens een pootje hangen, niet getreurd, deze komt er vanzelf uit. Laat de teek een bultje/gaatje achter dan kun je deze eventueel ontsmetten, maar echt noodzakelijk is het niet.

Omdat een deel van de teken in Nederland besmet zijn met de Lyme- bacterie krijgen de honden preventief dagelijks een onderhoudsdosering colloidaal zilverwater. Dit werkt als een natuurlijk antibioticum en zou ze moeten beschermen tegen deze bacterie als ze per ongeluk eens een besmette vastgebeten teek hebben.

Omdat het gebied waarin we wandelen niet zo overbevolkt is door honden is de infectiedruk voor vlooien relatief laag. Toch is het niet te voorkomen dat b.v. Angels van een show een vlo mee naar huis brengt. Omdat hier niemand een vlooienallergie heeft wordt er niet vlot gekrabd als iemand een vlo heeft en zo kan het gebeuren dat we al 10 vlooien verder zijn voordat ik het opmerk . Als ik zie dat er vlooien zijn gaat de hele ploeg in bad. Ik was ze dan grondig met een shampoo wederom met etherische oliën en mits goed gewassen (dus goed nat maken, goed insoppen, shampoo minstens 6 minuten laten inwerken) zijn ze daarna allemaal weer vlovrij. De shampoo die ik dan gebruik is dan een neutrale die ik zelf weer aanleng met eerder genoemde etherische oliën.

Ik geef toe….het is even werk. Maar op deze manier houden we de boel al jaren Botlekpipetjes vrij zonder dat we weggedragen worden door het ongedierte. En dat is natuurlijk ook wat waard.