Spik en span in 10 stappen.

1) Borstel het haar op het hoofd goed door. Let daarbij vooral op klitten achter en onder de oren. Kam het oor als het goed doorgeborsteld is nog even door met de medium kam, zodat ook de klitjes op de oorrand meegenomen worden. Bind het haar wat voor de ogen valt op met een elastiekje of speld zodat de hond zicht heeft.

2) Borstel de beharing in de nek goed door. Kam deze naderhand door met de supergrove kam, om dit gebied wat uit te dunnen zodat de hond wat meer nek toont en minder propperig lijkt. Ook verminderd het uitdunnen van de hals de klitvorming op de plekken waar de halsband zit.

3) Borstel de gehele vacht goed door. Onderaan beginnen en dan laag voor laag naar boven. Telkens totdat je de huid ziet. Doe dit zo’n 1 keer per week. Bij nat weer kan het noodzakelijk zijn om een keer vaker te borstelen. Controleer met de supergrove kam of er geen klitten zijn achtergebleven.

4) De achterhand kan ook wat uitgedund worden met een kam. Zorg dat het haar rond de anus vrij is van ontlastingsresten. Knip vlak rond de anus (circeltje 2cm.) het haar weg zodat daar geen ontlasting aan kan blijven plakken.

5) Als de broek goed doorgeborsteld is kan deze met de efileerschaar wat uitgedund en gefatsoeneerd worden. Scheer of knip het haar in de liezen kort. Doe dit zodanig dat het vanaf de buitenkant niet zichtbaar is. Indien u dit niet weg wilt/kunt knippen, borstel dit gebied dan voorzichtig met een borstel door.

6) Borstel de poten voorzichtig door. Begin bij de voetjes met de flexiborstel, hiermee borstelt u dan meteen zand e.d uit het haar. Ook de klitten die zich tussen de tenen vormen haalt u daar simpel mee weg. Controleer regelmatig of er geen klitten tussen de voetzolen zitten. Knip het haar daar regelmatig kort. Dit scheelt ook in de hoeveelheid zand die mee in huis genomen wordt. Controleer ook regelmatig of de zijnagels (meestal alleen aan de voorpoten) niet te ver doorgroeien.

7) Een reuenverhaal 🙂 Houdt het gebied rond de penis kort van haar. Dit voorkomt dat de reu al te veel tegen zijn eigen haar plast. Knip vóór de penis een klein plasgootje van circa 5×5 cm. Maak dit gebied regelmatig schoon zodat de hond niet naar urine gaat stinken, maar ook omdat het haar daar anders erg plakkerig en vuil wordt. Snel en simpel schoonmaken dat gebied schoonmaken doen wij met een vochtige hondenzeem en een droogshampoo.

8) Borstel de voorpoten goed door. Let daarbij vooral op dat de binnenzijde van de poot niet vergeten wordt. Ook de oksels vragen extra aandacht omdat daar snel klitten ontstaan. De haren in de oksels eventueel kort knippen en anders voorzichtig uitborstelen met de universeelborstel.

9) Kam de snor en baard (het garnituur) voorzichtig door en zorg dat alle klitjes en etensresten verwijderd zijn. Heeft u zo’n loslippige oes die altijd met een drijfnatte sik rondloopt, knip dan een gootje van een paar centimeter lang in zijn baard zodat het water/slijm niet meer naar de keel toe kan stromen. Dat gootje komt ongeveer op de plaats waar u onder de bek een kuiltje voelt. Maak het garnituur regelmatig schoon om verkleuring en een stinkende baard te voorkomen. Even snel opfrissen na het eten o.i.d. doen wij met een vochtige hondenzeem en een droogshampoo. Is de baard erg vuil was deze dan even goed met een witwasshampoo.

10) Verwijder dagelijks het opgedroogde traanvocht (soep) uit de ooghoeken. Dit kan als het goed droog is met een kammetje of uw vingers. Is de soep nat, gebruik dan een watje met lauw water of wat oogtraanreiniger. Controleer de oren op onregelmatigheden (overmatig smeer, mijt, grasaar) en haal met regelmaat de haren uit de gehoorgang.

Geef een reactie