Bobtail badderen

Het wassen van de Bobtail/Old English Sheepdog

Het is geen overbodige luxe uw Bobtail/Old English Sheepdog een aantal maal per jaar te wassen.
Vuil en stof hopen zich op in de vacht en kunnen jeuk en irritaties gaan veroorzaken. Afgezien daarvan gaat uw hond na verloop van tijd een typische hondenlucht verspreiden die over het algemeen niet gewaardeerd wordt. Ook om het witte vachtgedeelte mooi wit te houden is een wasbeurt noodzakelijk en daarbij is een schone vacht veel makkelijker uit de klit te houden dan een vuile vacht.

Maakt u dus gebruik van een goed vachtverzorginsprodukt met goede verzorgende bestanddelen die zorgen voor een makkelijker onderhoudbare vacht dan slaat u twee vliegen in één klap.

Wanneer u uw hond in een douchebak of badkuip gaat wassen leg dan een antislipmat op de bodem, dit voorkomt glijpartijen en paniekaanvallen/vluchtpogingen.

Zorg dat de vacht uitgeborsteld is. Grote klitten houden vuil vast en de shampoo die erin komt te zitten is ook weer heel moeilijk uit te spoelen.

Om tot een goede verdeling van de shampoo te komen en te voorkomen dat u veel te veel shampoo gebruikt is het aan te raden een plantenspuit (of vergelijkbaar) voor de helft te vullen met shampoo en daarna af te vullen met lauw water. Dit doet u ook met de crèmespoeling. U heeft gemiddeld 100ml. product nodig voor een volwassen Bobtail/Old English Sheepdog.

Doe uw hond een riem om, zodat u hem daaraan kunt vasthouden als hij ervandoor wilt gaan. Op een natte vacht heeft u geen grip.

We leggen binnen handbereik klaar:
Shampoo
Crèmespoeling
Handdoeken (stuk of zes)

We gaan nu eerst de vacht goed nat maken. Stel de kraan in op lauwwarm water. Wanneer u bovenaan begint stroomt het meeste water zo de afvoer in, dit omdat de vacht waterafstotend is. Dus zetten we de douchekop in de vacht en gaan van onder naar boven met een kleine draaiende beweging dicht op de huid door de vacht heen. Op deze manier maakt u de hele vacht nat. Doe eerst een halve hond aangezien het water er ook zo weer uitloopt en u tegen de tijd dat u met de shampoo langskomt alweer droge plekken tegenkomt. Voorkom dat u water in de oren spuit. U kunt ook een dotje vette watten in het oor doen, maar als de hond met zijn kop schudt zijn die weg. Nooit normale watten gebruiken, deze absorberen juist het water.

Als de vacht goed nat is gaan we de shampoo opbrengen. Til het haar hier en daar op en spuit met een brede straal het shampoo mengsel op/in de vacht. Zo bereikt u ook de ondervacht. Nu gaan we met een lichte knedende beweging de shampoo inmasseren. Laat de shampoo een paar minuten inwerken en spoel deze nu goed uit. Dit doen we wel van bovenaf. Wanneer u de kop van uw hond spoelt houd deze dan achterover zodat er geen shampoo in zijn ogen komt. Indien de hond erg vuil was, dit zie je vaak pas aan het eerste spoelwater, herhalen we deze handeling. Na het wassen brengen we op dezelfde manier de crèmespoeling aan. Ook deze laten we voor een optimaal resultaat een aantal (minimaal 3) minuten inwerken.
Ook nu weer goed uitspoelen.

Om vast een groot van het deel water kwijt te zijn kunt u met uw handen de lange vachtdelen en de poten e.d. “uitwringen”. Dan doet u een handdoek over de hond en knijpt het water uit de vacht. Nu geen wilde draai-en heen en weerbewegingen gaan maken, hiermee werkt u de vacht in de klit.
Als het meeste water uit de vacht is kunt u de vacht droogföhnen. Maar als het mooi weer is kunt u de hond ook buiten laten drogen. Omdat het vaak erg lang duurt (tien uur is normaal) voordat de hond weer droog is, is het toch aan te raden de vacht deels te föhnen. Vooral achter/onder de oren blijft de vacht erg lang nat en dit is niet prettig voor de hond. Ook komt u tijdens het föhnen/borstelen nog alle klitjes tegen die voorafgaand aan het wassen zijn achtergebleven.‘s Winters moet de vacht goed droog zijn voordat u de hond naar buiten laat. Omdat de vacht door en door nat is geweest en nog niet geheel droog is, biedt deze geen enkele bescherming tegen de kou.

Wanneer u tijdens het föhnen de vacht nog doorborstelt heeft u het mooiste resultaat.

N.B. nog erg vaak hoor of lees je dat wassen slecht is voor de vetlaag van de huid. Dit is een behoorlijk achterhaald gegeven. Bij gebruik van fatsoenlijke vachtverzorgingsprodukten is wassen niet schadelijk voor huid en vacht. Anders wordt het, als we toch lekker ouderwets gaan doen, als we de hond wassen met Dreft afwasmiddel of Driehoek groene zeep. Dat dit helemaal tof zou zijn voor de huid is ook een achterhaald gegeven.

Geef een reactie