Vachtverzorging

Op deze pagina geef ik een suggestie over hoe je je Old Englisch Sheepdog met zijn prachtige vacht kunt onderhouden.
Af en toe zal ik onderscheid maken tussen de huishond en de showhond.

Het handigst is om je hond op een trimtafel te borstelen. Het is vrij eenvoudig de hond van pup af aan te wennen dat hij/zij op tafel geborsteld wordt. Borstel, borstel, koekje erin, braaaaaafff. Doe dit met een pup heel vaak en “op tafel” wordt vanzelf een feest.
Omdat je op deze manier minder snel last van je rug krijgt en de hond lekker op de tafel kan gaan liggen blijft de borstelbeurt plezier voor twee.

Een stevige tafel of plank aan de muur met daarop een antislipmat kan al voldoen,maar er vanuitgaande dat uw Bobtail/Old English Sheepdog met gemak zo’n dikke tien jaar oud kan worden is de aanschaf van een goede trimtafel zeker aan te raden.

Benodigdheden:

Extra grove kam

Middelgrove (rol)kam

Borstel (ijzeren pennen en/of NylonBristle en/of krommepennen)

Efileer/coupeschaar

Kocher (arterie/aderklemtang)

Klein voetenschaartje

Kappersschaar

Borstelspray/anti-klitspray

Nageltang

Tandenkrabber

De algemene verzorging.

Diverse verzorgingsprodukten voor de Bobtail
Grove kam, Medium kam, tandenborstel, klitsnijder, efileerschaar, rechte schaar, tandenkrabber, kogger en voetenschaartje

 

Kammen en borstelen

Je dient ervoor te zorgen dat de vacht klitvrij blijft. Dit bewerkstellig je door met regelmaat de hele hond goed door te borstelen.
Mocht het toch gebeuren dat je Bopper klitten heeft haal deze dan eerst voorzichtig met je vingers uit elkaar. Dit doe je door vanaf de huid voorzichtig de haren te ontwarren. Daarna kun je met een borstel de vacht doorborstelen. Om te voorkomen dat er veel bovenvacht afbreekt tijdens het borstelen kun je de vacht licht benevelen met borstelspray/antiklitspray. Dit is een spray die het haar even wat gladder en soepeler maakt waardoor je makkelijker door de vacht heen borstelt. Klitten die voorbehandeld zijn met een antiklitspray zijn makkelijker te ontwarren en zullen na het borstelen ook minder snel klitten vormen. Daarbij is vochtig haar rekbaarder dan droog haar waardoor breuk voorkomen wordt.

De Les Pooch….ideale borstel voor de huishond.

Eens per week goed borstelen moet voldoende zijn om je hond uit de klit te houden. Dit betreft dan een volwassen Bobtail/Old English Sheepdog. Voor een Bobtail/Old English Sheepdog van ongeveer één jaar oud die in de vachtwisseling zit adviseer ik je om twee maal per week te borstelen.

Diverse borstels geschikt voor de Bobtailvacht.
Nylon/Bristle, Maxi pin, Karlie zacht, Karlie hard, Mars pennenborstel

Je kunt er ook voor kiezen de vacht met een kam of een borstel met rvs pennen te behandelen. De vacht krijgt dan weliswaar minder volume omdat je de onderwol deels verwijdert. Het voordeel is echter dat de vacht wat langer klitvrij blijft omdat juist de onderwol de meeste klitten veroorzaakt. Ben je van plan om te gaan showen met je hond dan moet de vacht veel onderwol hebben en moet je voorzichtig omgaan met de vacht van de hond.
Een borstelspray is dan eigenlijk noodzaak aangezien het gebruik daarvan de vacht beschermt tegen splijten en afbreken. Ruw doorkammen is uit den boze, altijd, bij iedere hond. Belangrijkste van het borstelen/kammen is dat je het haar laag voor laag helemaal doorborstelt/-kamt tot op de huid. Na iedere laag haar moet je de huid duidelijk kunnen zien. Het makkelijkst is dan om bij de voetjes te beginnen. Maak voor jezelf een vaste volgorde zodat je geen plekken kunt vergeten.

Oren schoonmaken

De Bobtail heeft veel haren in de gehoorgang zitten. Deze haren dienen regelmatig verwijderd te worden. Het beste kun je daarvoor een kogger/arterieklem gebruiken in combinatie met wat oorpoeder. Strooi wat oorpoeder in het oor van je hond waardoor de haren wat stroever worden. Nu kun je makkelijker met de kogger de haren uit de gehoorgang trekken. Doe dit met korte stevige rukjes en kijk goed dat er geen vel tussen de kogger zit.


Oor voor het schoonmaken

Als u het haar verwijderd heeft kunt u daarna het oor nog reinigen met een milde oorreiniger. Zorg ervoor dat uw oorreiniger weinig tot geen alcohol bevat aangezien de huid in het oor nu wat schraal is. In onze shop vindt u verschillende milde oorreinigers waarmee u het oor van uw hond pijnloos schoonmaakt.
Elders op deze site vindt u een uitgebreider artikel over het schoonmaken van het OESoor.


Oor na het schoonmaken

Oogvuil (soep)

Je moet dagelijks de ogen van je hond te ontdoen van het vuil in de ooghoeken. Dit kan met een nat doekje of watje, of als het al ingedroogd is met je vingers.

Onderkant voetjes


Voetjes voor de knip/scheerbeurt

Tussen de voetzolen groeit ook veel haar. Je moet dit regelmatig met een klein schaartje weg te knippen om klitvorming te voorkomen. Houd daarvoor de poot stevig vast en houd met één hand de kussentjes van elkaar af zodat je ruimte en overzicht krijgt in het te behandelen gebied. Knip nu voorzichtig de haren weg. Pas op voor de velletjes die tussen de kussentjes zitten. Als je niet zeker bent van jezelf kun je een klein schaartje met een afgeronde punt gebruiken, dit voorkomt dat je de hond in zijn voet prikt. Heb je een tondeuse met fijne scheerkop, dan kan dit klusje daar ook mee gedaan worden.

 

Nagels

Wanneer je hond veel op zachte ondergronden loopt zoals gras, kan het nodig zijn dat de nagels geknipt moeten worden. Let er vooral op dat je niet in “het leven” knipt aangezien dit voor de hond zeer pijnlijk is. Heeft je hond zwarte nagels knip dan eventueel alleen het puntje af of gebruik een nagelvijl. Geef ook aandacht aan de zijnagels die aan de voorpoten van je hond zitten. Aangezien deze niet de grond raken zal het nodig zijn deze met regelmaat te knippen. Gebruik een degelijke nageltang om splijten van de nagels met alle ellende van dien te voorkomen. Een handige  knipper en vijl in één vindt u HIER

Quick clean

Is uw hond plaatselijk wat smerig maar wilt je hem nog niet in bad doen, dan kun je die vuile delen licht bevochtigen met water (met een plantenspuit b.v.) en daarna stopt u met een borstel of doekje ruim maïzena in de vacht. Dit laat je even indrogen waarna je de maïzena uit de vacht borstelt. Dit is vooral een simpele methode om de baard en snor snel droog en schoon te maken. Ook het gebied rond de penis van de reu kun je op deze manier snel schoonmaken. Als je geen wit interieur wilt doe dit dan even buiten of op een makkelijk te reinigen (keuken) vloer. Ook kunt je de vuile plekken behandelen met een droogshampoo. Hiermee frist u de vacht van de hond op, zonder het gebruik van water. In onze webshop vindt u een aantal soorten droogshampoo die voor dit doel geschikt zijn..

Wassen

Als je je hond wast, doe dat dan alleen met een shampoo die geschikt is voor honden. Voor een bobtail is het daarnaast nog prettig een verzorgende shampoo te gebruiken. Voor onze honden zijn er shampoos en conditioners die die ervoor zorgen dat de vacht minder snel klit en de doorkambaarheid lange tijd erg goed blijft. Zelf gebruiken wij de Dumuchi Exclusive Shampoo voor de grijze vachtdelen en de Dumuchi White coat Shampoo voor de witte vachtdelen.

Als je gaat wassen dan is het belangrijk dat je de hond goed natmaakt, dan breng je de shampoo aan en verdeeld deze over de hele hond. De shampoo even in laten werken en daarna goed uitspoelen. Dit is een heel belangrijk onderdeel van het wassen aangezien shampooresten jeuk kunnen veroorzaken en ze drogen het haar uit, waardoor het sneller afbreekt.
Elders op deze site vindt u een uitgebreider artikel over het wassen van de Old English Sheepdog.

Personal Hygiëne

Het haar rond de anus, de vulva en de penis mag je ook wegknippen, dit om te voorkomen dat resten van urine of ontlasting in de vacht blijven hangen. Doe dit wel met beleid zodat er geen “gaten” in het model van hond vallen. Een centimeter kortknippen rond de anus is al voldoende.

Spik en span!

Geef een reactie